Omtaler af

Procol Harum

i danske publikationer i

1970


Hvem-Hvad-Hvor 1971 
(Politikens forlag, 1970)

14. marts /1970/ spillede den engelske gruppe Procol Harum i KB-Hallen og skabte smuk kontakt med publikum gennem sin gennemarbejdede musik til strålende tekster af Keith Reid. Alvor parret med tydelig glæde over at spille og samtidig kommunikere med folk.

31. 7. 1970, NB!,

Beat fra det hinsidige

PROCOL HARUM: HOME.
Polydor 2310 032. 45,50 kr. (…)

Da den engelske gruppe Procol Harum i 1967 udsendte sin første lp, "A Whiter Shade Of Pale", var et af beatmusikkens største og mærkeligste afsnit med ét sat i gang. Procol Harum opholdt sig langt uden for de normale rock-veje med en ofte klassisk inspireret, næsten barokagtig musik, med en lige så tidløs religiøs-mystisk lyrik.

Det var et mirakel. En digter som Keith Reid, der er lige så visionær som Bob Dylan var. En komponist, pianist, organist og sanger som Gary Brooker, der kunne forme lange, helstøbte musikalske forløb over Reids tekster. En organist som Matthew Fisher, hvis myndige, dybe spil havde stor betydning for gruppens enestående klang.

Og miraklet holdt sig. I 1968 kom den anden lp, "Shine On Brightly", i 1969 den tredje, "A Salty Dog". Begge rene mesterværker, begge klassikere i beatmusikken.

Så fik også Procol Harum problemer med besætningen. Matthew Fisher gik, men gruppen blev organiseret, og ved en koncert i København i marts viste den sig så overbevisende og udtryksfuld som nogen sinde. Og nu er så Procol Harums fjerde lp udkommet.

Elektrisk messe: "Home" fortsætter i ét og alt Procol Harums linje. Keith Reids suggestive, trancefyldte poesi, Gary Brookers mørke stemme, orgel-katedralerne, der nu spilles alternativt af Chris Chopping (sic) og Keith Reid – alt dette er uændret. En ny elektrisk messe er ankommet. Som altid hos Procol Harum smelter numrene sammen til ét, men af disse sekvenser er især "Your Own Choice" og "Still There´ll More" meget smukke og stærke sange. Og "Home"s sidste nummer, "Dead Man´s Dream", hvor den døde på kirkegården søger sin gravsten blandt rådnende kister, er en af Brooker-Reids største kompostioner.

"Procol Harum" er latin for noget i retning af "hinsides disse ting". Gruppen svarer fuldt ud til sit navn: Det er sjældne landskaber, den bevæger sig i, bag om det tilsyneladende, langt nede i et metafysisk billedsprog med en fantastisk balance og styrke. Procol Harum er en af beatmusikkens dybeste og personligste grupper.

DAN TURÈLL

 

10. 10. 1970, Berlingske Tidende

Går næppe stille af

PROCOL HARUM giver på torsdag /14.10.1970/ koncert i Tivolis Koncertsal - en begivenhed, der næppe går stille af. Samme gruppe, her koncentreret i billedet af sangeren og pianisten Gary Brooker, har på forbilledlig vis skabt en melankolsk, men dragende stemning på albummet "Home", der er blevet den bedst solgte af samtlige Procol Harums plader i Danmark. Muligvis går Keith Reid på scenen på torsdag og spiller orgel. Han er fast tekstforfatter for gruppen, men er for komplekshærget til at deltage i den aktive del af kommunikationen.

Procol Harum lander i København på onsdag og ser lidt på byen inden koncerten, hvor den danske gruppe Blue Sun varmer op.


Tilføjelser til ovenstående, modtages gerne.

stig@itsibitsi.dk

Retur til forsiden